Българската делегация, определена да донесе Благодатния огън от Божи гроб, пристигна в Йерусалим. Тя

...
Българската делегация, определена да донесе Благодатния огън от Божи гроб, пристигна в Йерусалим. Тя
Коментари Харесай

Българската делегация пристигна в Йерусалим за Благодатния огън

Българската делегация, избрана да донесе Благодатния огън от Божи гроб, пристигна в Йерусалим. Тя е водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Владиката е придружаван от изключителния и пълномощен дипломат на Република България в Израел Румяна Бъчварова, началника на отдел „ Протокол “ на Св. Синод на БПЦ-БП Емил Велинов, епархийския консултант на Старозагорска митрополия Диян Димитров, началника на кабинета на митрополит Киприан отец Димитър Димитров, отец Бранимир Георгиев, дякон д-р Деян Коруноски и протодякон Димитър Куманов.

Пътуването до Тел Авив се реализира с държавния „ Фалкон “ след решение на служебния министър-председател Гълъб Донев, а превозът на делегацията до Йерусалим е обезпечен от посолството на България в Израел, предава Дарик.

" Изказвам голямата си признателност на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Светия синод за доверието, което ми гласоподаваха да донеса Благодатния огън от светия храм в Йерусалим. Огромно е вълнението на всеки един православен християнин, на който следва да посети Светите земи и да участва на това велико знамение - слизането на Благодатния огън, с цел да може да осени всички ни с Пасхалната наслада, че Христос възкръсна измежду мъртвите и гибелта няма власт над него ", сподели преди заминаването митрополит Киприан.

Обикновено Благодатният огън „ слиза “ на Божи гроб след 14:00 часа, като страната ни е първата, която ще вземе от свещения огън в особено готови 4 фенера. Очаква се българската делегация да дойде на държавния терминал на летище София към 20:00 часа. По традиция на Велика събота, духовници от епархиите в страната ще вземат парченце от Благодатния огън, с цел да го занесат на вечерното свещенодействие в храмовете за Възкресение Христово.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР